Den mobila webben växer explosionsartat och inom kort kommer fler internetanvändare via mobila enheter än via mer traditionella datorer. Det är därför viktigt att en hemsida är anpassad och visas korrekt även för de mobila besökarna som ofta har en betydligt mindre skärm. Detta fenomen kallas Responsive Design och med det integrerat i hemsidans uppbyggnadsstruktur kan man vara säker på att sin webbplats är läsvänlig och fungerar oavsett om kunderna surfar på en dator, läsplatta eller smartphone.

Redan idag besöks 15% av Sveriges webbplatser från mobila enheter och denna siffra ökar för varje dag som går. Prognoser säger att hälften av vår surftid inom 2 år kommer att ske från mobila enheter.

Fördelarna med Responsive Design
Det tar lite extra tid att anpassa en hemsida med för Responsive Design men det vägs upp av de många fördelar som det medför:

  • Fungerar på alla moderna plattformar
  • Blir mindre kostsamt jämfört med att utveckla flera versioner av webbplatsen för olika enheter
  • Sköts från ett och samma system och administrationsgränssnitt
  • Ger en skönare användarupplevelse (besökare slipper tex scrolla i sidled och behöver inte zooma in/ut för att läsa innehållet på webbplatsen)
  • Möjlighet att anpassa innehållet så att innehåll lyfts fram eller bara visas för en viss enhet (till exempel tydliggöra kontaktinformation för mobila besökare)

Att använda sig av Responsive Design visar även att man som företag, organisation eller varumärke är framåttänkande med koll på den tekniska utvecklingen.